U trendu

Ambasada RF: Zaključci NSRS u saglasnosti s Dejtonom

SARAJEVO – Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH ističu da su usvojeni zaključci Posebne sednice NSRS u saglasnosti sa dejtonskim načelima, brane temeljne principe mirovnog sporazuma kao što su ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ovlašćenjima, kao i da nisu usmereni protiv bilo koga u BiH.

Komentarišući zajedničku izjavu Upravnog odbora Saveta za provođenje mira (PIK), sa kojom se nije složio ambasador Rusije u Sarajevu, da se usvojeni zaključci zasnivaju na, kako kažu, pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, iz ruske Ambasade kažu da je takva izjava dela međunarodne zajednice praktično nepotrebna, čak i štetna.

„Ne slažemo se sa tonalitetom i suštinom izjave naših međunarodnih partnera“, rečeno je Srni u pojašnjenju zašto se ruska Ambasada juče nije složila sa izjavom ambasadora PIK-a.

U Ambasadi Rusije kažu da razumeju okolnosti zbog kojih je NSRS označila stav u vezi ustavno-pravnog položaja Republike Srpske.

„Ubeđeni smo da bi stvaranju povoljne unutarpolitičke klime u zemlji u odlučujućoj meri doprinelo deblokiranje procesa formiranja Saveta ministara na osnovu rezultata prošlogodišnjih opštih izbora, bez veštačko postavljenih uslova koji nemaju ništa sa ovim pitanjem“, stav je ruske Ambasade.

Izjava PIK-a, ističe se u odgovoru Srni, ne doprinosi rešavanju ovog zaista važnog pitanja za BiH.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a odbacili su juče zaključke NSRS jer se, kako kažu, zasnivaju na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U izjavi ambasadora, sa kojom se Ruska Federacija ne slaže, tvrdi se da BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za „suverenitet“ entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, te da je to u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.