U trendu

Ambasada Rusije: Nije tačna informacija o trovanju policajca

LONDON – Vest o tome da je i jedan policajac otrovan gasom novičok, te da je on četrvta žrtva tog agensa u Solsberiju nije tačna, saopštila je danas ambasada Rusije u Londonu, a povodom ranijeg saopštenja britanske Metropoliten policije.

Ambasada navodi da nije jasno zašto se za „tako važnu činjenicu“ čuje tek godinu i po dana posle incidenta, prenosi Tas s.

„Oni pominju neki ‘drugi metod’ otkrivanja tragova nervnog agensa koji je samo sada korišćen. Zbog toga, ali uzimajući u obzir i brojne kontradikcije u prethodnim saopštenjima britanskih zvaničnika, današnja informacija nema kredibilitet“, rekao je pres sekretar ambasade.

On je dodao da britanski zvaničnici nastavljaju da odbijaju saradnju sa Rusijom u slučaju incidenta u Solsberiju i da odbijaju da objave informacije o zdravlju i mestu gde se nalaze ruski državljani Sergej i Julija Skripalj.

„Jasno je da je razlog za takvo ponašanje to što objavljivanje svih detalja incidenta nije u interesu Londona“, rekao je ruski diplomata.

Britanska Metropoliten policija saopštila je ranije danas da postoji četvrta žrtva incidenta u Solsberiju i da je u pitanju policajac koji je stigao na mesto događaja neposredno posle trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

„Policajac, koji ne želi da njegov identitet bude otkriven imao je u vreme incidenta simptome izlaganja veoma maloj količini novičoka. Policajac je na vreme primio odgovarajuću terapiju i ubrzo se vratio na dužnost“, navedeno je u saopštenju.

Bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija su 4. marta 2018. godine nađeni otrovani u mestu Solsberiju a otrovna hemikalija je bila na kvaki na vratima. Nedeljama su bili u kritičnom stanju u bolnici. London je optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen novičok, nervni gas razvijen u ŠSR.

Moskva je odbacila optužbe Ujedinjenog kraljevstva, navodeći da program koji je imao za cilj razvijanje takve supstance nije postojao ni u Sovjetskom Savezu ni u Rusiji.

Britanska vojno-hemijska laboratorija u Porton Daunu nije uspela da utvrdi poreklo materije koja je otrovala Skripaljeve, prenela je ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.