U trendu

Ambasada SAD: Međunarodna zajednica morala da reaguje

SARAJEVO – Ambasada SAD u BiH pozdravila je danas odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita da poništi Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, ocenjujući da je vlast u Republici Srpskoj „jednostrano i antiustavno delovala po tom pitanju“.

„Lideri u Republici Srpskoj su nažalost odbili da budu konstruktivni po pitanju državne imovine. Umesto toga odlučili su se na antidejtonsko, antiustavno i jednostrano delovanje“, istakli su iz ambasade.

Ocenili su da je „odbijanje RS da dobronamerno deluje u državnim institucijama i da razgovara o državnoj imovini“, kako su naveli, primoralo međunarodnu zajednicu da reaguje, prenosi Klix.ba.

Šmitovu odluku pozdravili su, pored ostalih, i predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović, član Predsedništva Željko Komšić i ministarka spoljnih poslova Bisera Turković.

Šmit je ranije danas saopštio da je iskoristio Bonska ovlašćenja i poništio zakon onepokretnoj imovini RS.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je taj zakon 10. februara, a predsednica RS Željka Cvijanović objavila je 7. aprila Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Zakon je trebalo da stupi na snagu u četvrtak, 14. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar