U trendu

Ambasador Marko Đurić na Evropskoj konferenciji održanoj na Univerzitetu Harvard

VAŠINGTON – Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić, bio je jedan od govornika na Evropskoj konferenciji održanoj na Univerzitetu Harvard.

Obrativši se u okviru panel diskusije „Sadašnje stanje i budućnost proširenja EU: Balkan kao nova međa?“, ambasador Đurić je izlaganje započeo ukazivanjem na svojevrstan paradoks u samom nazivu panela, imajući u vidu da je i sam pojam Evropa nastao na Balkanskom poluostrvu.

On je istakao snažno opredeljenje Srbije za jačanje poverenja, saradnje i prijateljstva među zemljama regiona, u čemu naša zemlja igra aktivnu ulogu, saopštila je Ambasada Srbije u Vašingtonu.

Najvidljiviji primer pozitivnog doprinosa naše zemlje novom jedinstvu na Zapadnom Balkanu, kako je rekao Đurić, jeste inicijativa „Otvoreni Balkan“ koja ima za cilj upravo uklanjanje međa, ekonomsko približavanje i omogućavanje slobodnog protoka ljudi, roba i usluga.

„Zajedništvo regiona, oličeno u „Otvorenom Balkanu“ kao idejnoj zamisli predsednika Aleksandra Vučića i lidera Severne Makedonije i Albanije, dokaz je da takav nadnacionalni pristup jača političku i ekonomsku poziciju čitavog regiona u očima Evropske unije, a samim tim donosi i veći priliv stranih investicija od kojih svi uključeni akteri mogu da imaju višestruke koristi“, istakao je ambasador Đurić.

On se osvrnuo i na dug put koji je Srbija prešla u procesu evropskih integracija, naglasivši da naša zemlja poštuje podršku Evropske unije, a posebno činjenicu da najviše investitora u Srbiji dolazi upravo iz Evropske unije.

„Promene i modernizacija koje je naša zemlja dosad sprovela i koje nastavlja da uspešno sprovodi u oblasti ekonomije, fiskalne politike, pravosuđa, javne uprave, infrastrukture i energetike već godinama unazad afirmisane su od strane vodećih evropskih i svetskih institucija“, ukazao je Đurić.

Naveo je i da mi time pokazujemo da, iako smo mala balkanska zemlja, težimo ka tome da očuvamo svoju ulogu najveće regionalne ekonomije i najvećeg investicionog tržišta za evropske, američke i svetske kompanije.

„Srbija je kroz deceniju najpre kriznog, a zatim i razvojnog menadžmenta pod rukovodstvom predsednika Vučića prerasla iz predmeta međunarodne politike u njenog činioca. I to onog koji odgovornošću i primerom vuče napred“, zaključio je Đurić.

Na marginama Konferencije, ambasador Đurić sreo se, između ostalih, i sa Enrikoom Letom, predsednikom Instituta „Žak Delor“ iz Pariza, kao i sa Setijem Vorenom, direktorom Instituta za politiku pri Univerzitetu Harvard, sa kojim je razgovarao o perspektivama institucionalnog povezivanja naših obrazovnih ustanova, koje bi omogućile nove prilike za studente i nastavno osoblje u Srbiji i Americi.

Učesnici Konferencije bili su i Roberta Mecola, predsednica Evropskog parlamenta, Dritan Abazović, predsednik Vlade Crne Gore, bivši premijeri Belgije, Ukrajine i Tunisa, zatim Ivan Brkljač, savetnik za migracije predsednice Vlade Srbije, Ana Novosad, bivša ministarka prosvete i nauke Ukrajine, Danijela Švarcer, izvršna direktorka organizacije „Otvoreno društvo – Evropa i Centralna Azija“, kao i mnogi eminentni profesori i saradnici Univerziteta Harvard.

Konferencija pod nazivom „Evropa na prvoj liniji fronta – kontinent u borbi za relevantnost, jedinstvo i vrednost“ održava se deveti put u organizaciji Evropskog kluba studenata Fakulteta za javnu upravu, Pravnog i Ekonomskog fakulteta Univerziteta Harvard u Kembridžu, u državi Masačusets.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.