U trendu

Ambasador: Za stabilnost nužno pomirenje u CG

PODGORICA – Ambasador Slovenije u Podgorici Gregor Presker izjavio je da Crna Gora trenutno prolazi kroz uobičajene demokratske procese, poručuje da je potrebno raditi na pomirenju, kao i da, ako želi da do 2025. uđe u EU, morala bi najkasnije do kraja naredne godine da završi sve pregovore.

„Za svaku krizu vlasti tu su demokratski mehanizmi koji omogućavaju da se ta situacija reši“, kazao je Presker i dodao da je najbitnije da se sve reši u okviru institucija.

Kakva god bila nova vlada, slovenački diplomata kaže da je najbitnije da bude demokratski izabrana u institucijama, da dobije većinu u parlamentu i na taj način da ima i podršku građana da radi na reformama i ostalim pitanjima bitnim za građane.

Smatra da je najvažnije da političari sednu i dogovore kako dalje za dobrobit građana, da razgovor bude inkluzivan i da se, kako kaže, postignu kompromisi i konsenzus oko važnih pitanja kao što je pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

„Nažalost, Crna Gora je u poslednje vreme zastala na tom putu, a do sada je bila lider u integracijama. Zato se nadam da će koja god vlada bude imenovana ili se političari dogovore da idu na izbore, da se počnu rešavati konkretna pitanja“, poručio je Presker, u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

Kaže da bi bilo dobro da nova vlada ima što veću podršku.

„Bilo bi dobro da bude sastavljena od svih predstavnika društveno-političkog spektara u Crnoj Gori, da je podrže svi političari u parlamentu, da je opredeljena da radi na ispunjavanju uslova za članstvo u EU, da ima kapacitet da izvrši sva imenovanja, da se formiraju sve institucije i da one budu nezavisne“, kazao je Presker.

Da bi Crna Gora postala stabilna zemlja, poručuje da je potrebno raditi na pomirenju.

„Previše se koristi zapaljiva retorika i podižu tenzije koje nisu potrebne građanima. Građanima su potrebne demokratske institucije, stabilnost, kako bi ekonomija došla do izražaja, kako bi mogli da dođu investitori i da investiraju u stabilan demokratski prostor sa jakim pravosudnim institucijama. Onda bi se smanjila i takva retorika“, dodaje Presker.

Ako bi, kaže, Crna Gora želela da 2025. uđe u EU morala bi najkasnije do kraja naredne godine, možda čak i pre da zavši sve pregovore.

Na pitanje da li će Crna Gora uskoro biti na vratima EU, Presker kaže da to najviše zavisi od nje same i njenih političara.

Komentarišući različite stavove vezano za proces Otvoreni Balkan, Presker je poručio da je svaki vid regionalne saradnje dobar. Samo, dodaje, treba videti na kojim osnovama je inicijativa izgrađena i koji su njeni ciljevi.

„Ako su u pitanju inicijative na osnovama saradnje i prevazilaženja podela svaka takva inicijativa treba da se podrži. Neke zemlje za sada ne vide da bi se moglo ići u tom pravcu, ali se nadam da će se doći do zajedničkog rešenja kako bi takve inicijative mogle da zažive“, kazao je Presker.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.