U trendu

Ambasadori Kine i RUS za koncept ustavnog uređenja BiH

NJUJORK – Ambasadori Kine i Rusije u UN Džang Đuen i Vasilij Nebenzja zalažu se za koncept ustavog uređenja BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda i ne žele da se u BiH sprovodi centralizacija u interesu samo jednog naroda

Oni su to preneli Zoranu Tegeltiji, predsedavajućem Savetom ministara BiH na sastanku u Njujorku.

Tegeltija je izjavio da je tokom odvojenih sastanaka ambasadorima Nebenzji i Đuenu ukazao na ključne probleme u BiH i preneo im da je juče želeo da se obrati Savetu bezbednosti UN kako bi se čula istina, prenela je Srna.

„Ohrabrujuće je da ambasadori Kine i Rusije razumeju jako dobro odnose u BiH. Bili su na sednici Saveta bezbednosti i njihovo se izlaganje značajno razlikovalo od izlaganja Kristijana Šmita i nekih drugih ambasadora u Savetu bezbednsti UN“, naveo je Tegeltija.

On je naglasio da će nastaviiti komunikaciju sa ambasadama Rusije i Kine u nameri da se i nekim drugim zemljama prenese istina o stanju u BiH.

„Oni su ponovili svoje stavove sa početka sednice Saveta bezbednosti, a to je da bi bilo pristojno da Šmit ukoliko želi da podnese izveštaj Savetu bezbednosti, zatraži podršku tog istog tela UN što on u ovom trenutku nije učinio“, kazao je Tegeltija.

Napomenuo je da su ambasadori Đuen i Nebenzja ponovili da im je jasno da izveštaj koji je podneo Šmit nije izbalansiran, te da u suštini predstavlja viđenje jedne strane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar