U trendu

Ambasadori PIC BiH podržali Šmita zbog pretnji, ali ne navode kojih

SARAJEVO – Ambasadori Upravnog odbora Saveta za provođenje mira (PIC) u BiH još jednom su potvrdili svoju doslednu podršku visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu, zbog, kako su naveli, nedavnoh pretnji, uključujući i pretnje nasiljem, usmerenih protiv visokog predstavnika.

Podrška je objavljena na sajtu OHR-a, ali se ne prečizira o kojim pretnjama nasiljem je reč.

„Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Saveta za provođenje mira još jednom izražavaju svoju čvrstu i doslednu podršku visokom predstavniku i njegovoj ulozi u Bosni i Hercegovini u nadziranju provođenja civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir“, stoji u objavi.

Navode da, kako kažu, pokušaji ugrožavanja pozicije visokog predstavnika doprinose podelama u društvu i skreću pažnju sa suštinskih reformi koje su potrebne BiH.

„Ambasadori Upravnog odbora Saveta za provođenje mira pozivaju glavne aktere u celoj zemlji da ulože energiju u rešavanje najhitnijih izazova sa kojima se BiH suočava, a to su: ekonomski razvoj, borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava i napredovanje BiH na njenom evroatlantskom putu“, stoji u saopštenju.

Ambasadori su naveli da izražavaju zahvalnost Šmitu na njegovom opredeljenju da sarađuje sa svim akterima u Bosni i Hercegovini na pronalaženju stabilnih i trajnih rešenja potrebnih za provođenje preostalih elemenata Programa 5+2 čime bi došlo do uspešnog okončanja međunarodne supervizije u BiH.

Naveli su i da su spremni da pruže svoju pomoć i podrže domaće zvaničnike u njihovim nastojanjima da obezbede prosperitetnu budućnost za sve građane koji žive u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.