U trendu

Ambasadorka SAD cestitala CG dve godine clanstva u NATO

PODGORICA – Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke čestitala je Crnoj Gori, kako je navela, prijatelju, partneru i savezniku, na drugoj godišnjici članstva u Severnoatlantskom savezu (NATO).

Rajnke navodi da je NATO najuspešniji savez svih vremena, koji je tokom proteklih 70 godina pomogao stvaranje, kako kaže, najsigurnijeg, najstabilnijeg i najprosperitetnijeg perioda u istoriji svojih članova.

„Od odvraćanja pretnji Hladnog rata u prošlom veku do suprotstavljanja hibridnim prijetnjama sa kojima se suočavamo danas, NATO saveznici stoje rame uz rame u zaštiti naših naroda“, navela je ambasadorka, preneo je portal RTCG.

Snaga NATO-a je, kako kaže, u jedinstvu i očuvanju njegovih temeljnih načela.

„Naša predanost kolektivnoj odbrani svih država članica NATO-a je nepokolebljiva i, u ime američkog naroda, želim da zahvalim hrabrim muškarcima i ženama Crne Gore na njihovoj službi u mirovnim misijama NATO-a u inostranstvu. Vaši vojnici su poznati po profesionalizmu i na to treba da budete ponosni. Crna Gora nas podseća da NATO nema male nego samo jake saveznike“, kaže ambasadorka.

NATO je, kako navodi Rajnke, savez država koje su se udružile jer su, prema rečima NATO povelje, „odlučne u očuvanju slobode, zajedničkog nasleđa i civilizacije naroda, zasnovanih na načelima demokratije, individualne slobode i vladavine prava”.

„Nikada ne zaboravimo da se Crna Gora, ulaskom u NATO, obavezala da će podržavati te vrednosti i jačati temelje koji ih podstiču“, navela je ambasadorka.

Ona ističe i da Crna Gora već vidi konkretne prednosti članstva u NATO-u, u smislu jačanja bezbednosti, rastućeg turizma i povećanog interesovanja investitora.

Kao primer je navela ukupan iznos direktnih stranih ulaganja u Crnu Goru iz zemalja članica NATO-a u 2018. godini u iznosu 402 miliona evra, što je, kako kaže, impresivno povećanje 64 odsto u odnosu na 2017, prema podacima Centralne banke Crne Gore.

Podsetila je i da slično tome, podaci MONSTAT-a pokazuju 20 odsto povećan broj noćenja turista iz država članica NATO-a od 2017. do 2018. godine.

To su, kaže, ohrabrujući znakovi i verujem da će se taj trend nastaviti kako Crna Gora bude jačala vladavinu prava i širila ekonomske mogućnosti za sve građane.

„Crnogorsko tržište je već privlačno američkim investitorima koji trenutno finansiraju različite projekte u sektorima turizma i energetike. Jedan od mojih glavnih prioriteta je proširenje postojeće trgovine i ulaganja kroz pomaganje da se stvore nova ekonomska partnerstva između naših zemalja“, kaže američka ambasadorka.

Sjedinjene Države će, kako poručuje, nastaviti da podržavaju Crnu Goru na putu integracije u transatlantsku porodicu država. Članstvo u Evropskoj uniji je, kako dodaje, sedeći cilj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.