U trendu

Ambbasada Rusije u SA pojasnila izjavu o BiH i NATO

SARAJEVO – Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je danas da je uputila obrazloženje svog komentara o pitanju NATO-a članu Predsedništva BiH Željku Komšiću, ministru inostranih poslova u Savetu ministra Biseri Turković i pres-službi SDA Bakira Izetbegovića.

U saopštenju Ambasade od 18. marta navedeno je, naime, da Rusija, za razliku od zapadnih partnera, ne nameće izbor spoljnopolitičkih prioriteta, ali istovremeno apeluje na prijatelje u BiH da, kada je reč o članstvu u NATO dobro razmisle, vagajući sve „za“ i „protiv“, da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju.

Ruska Ambasada u BiH saopštila je ranije da je smisao postojanja NATO-a, koji se pretvorio u geopolitički projekat Zapada, borba protiv Rusije, te da će u slučaju praktičnog približavanja BiH i Alijanse reagovati na taj neprijateljski korak.

Sarajevski portal Klix piše da je Ambasada Rusije u današnjem saopštenju svoj komentar o putu BiH ka NATO savezu naknadno obrazložila određenim bh. zvaničnicima i Stranci demokratske akcije dodavši da njihove zaključke nije trebalo donositi na osnovu proizvoljnog tumačenja teksta.

Pozivajući se na svoja saznanja, portal piše da je ambasador Rusije u Sarajevu Igor Kalabuhov u obrazloženju naveo da poštuje mišljenje bh. zvaničnika u vezi s komentarom Ambasade Rusije o NATO-u, no ipak je istakao ono da nije utemeljeno na kompletnom uvidu u tekst izjave.

Kako kaže, to je bio stav Rusije na tzv. „neobuzdanu medijsku propagandu puta BiH ka članstvu u NATO savezu.“

Ruski diplomata je podsjetio da u BiH ne postoji konsenzus o članstvu BiH u Severnoatlantskom savezu, kako u Predsedništvu BiH tako ni među građanima.

U obrazloženju koje je, kako je saopštila Ambasada Rusije upućeno Komšiću, ministarki Turković i SDA, kažu da se Rusija čvrsto zalaže za stvarni suverentitet BiH bez uticaja stranog faktora, koji predvode zapadne zemlje i koje, prema mišljenju Rusije, pod lažnim plaštom žele da imaju BiH pod svojim okriljem.

Ambasada Rusije, navodi portal, naglašava da je NATO direktno usmeren protiv Rusije i da zapravo oni samo, kao prijateljska država, upozoravaju Bosnu i Hercegovinu na posledice članstva u NATO-u kao vojnom bloku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.