U trendu

Američka administracija dovršava planove za slanje sistema „patriot“ u Ukrajinu

VAŠINGTON – Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dovršava planove za slanje odbrambenog raketnog sistema „patriot“ u Ukrajinu, što bi moglo biti objavljeno već ove sedmice, rekla su dva američka zvaničnika i visoki zvaničnik administracije, objavio je danas Si-En-En (CNN).
Kako se navodi, plan Pentagona još treba da odobri ministar odbrane Lojd Ostin pre nego što ga pošalje predsedniku Bajdenu na potpis.

Nakon što planovi budu finalizovani, očekuje se da će „patrioti“ brzo biti isporučeni u narednim danima, a Ukrajinci će biti obučeni da ih koriste u bazi američke vojske u Grafenveru u Nemačkoj, rekli su zvaničnici.
Oni su naveli da se očekuje odobrenje plana za slanje „patriota“ u Ukrajinu.
Nije jasno koliko će raketnih bacača biti poslato, ali tipična baterija „patriot“ uključuje radarski set koji detektuje i prati ciljeve, kompjutere, opremu za proizvodnju energije, stanicu za kontrolu angažovanja i do osam lansera od kojih svaki drži četiri rakete.
Ukrajina je zatražila od SAD da pošalju napredni sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa koji je veoma efikasan u presretanju balističkih i krstarećih projektila da bi se odbranila od ruskih raketnih i napada dronovima.

To bi bio najefikasniji odbrambeni sistem dugog dometa poslat Ukrajini i zvaničnici su rekli da će on pomoći da se osigura vazdušni prostor za zemlje članice NATO u istočnoj Evropi.
SAD su slale ranije „patriot“ baterije saveznicima u NATO, kao što je Poljska da bi ojačale njihovu odbranu.

SAD su poslale poslednjih godina rakete „patriot“ u Saudijsku Arabiju i Irak da se suprotstave pretnjama Irana i njegovih saveznika u regionu Pacifika i da odvrate Severnu Koreju.

Ukupno više od deset američkih saveznika, uključujući Nemačku, Japan i Izrael takođe je kupilo taj sistem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.