U trendu

Američka vojska testirala na Bliskom istoku lasersko oružje

DUBAI – Američka ratna mornarica saopštila je danas da je na Bliskom istoku testirala lasersko oružje i uspešno uništila plutajuću metu.

U saopštenju se navodi da bi testirani laserski sistem mogao da se koristi za neutralisanje samonavođenih čamaca natovarenih eksplozivom koje u Crvenom moru koriste pobunjeni Huti iz Jemena, prenosi AP.

Ratni brod US S Portland testirao je juče svoj oružani laserski sistem Demonstrator na cilj u Adenskom zalivu, morskom području između obala istočne Afrike od Arapskog poluostrva.

Adenski zaliv se nalazi duž južne obale Jemena gde besni rat otkako su pobunjenici Huti koje podržava Iran zauzeli glavni grad Sanu 2014. godine.

Peta flota američke mornarice na Bliskom istoku opisala je vežbu laserom kao „uspešno pogađanje mete“.

Ratni brod US S Portland već je i ranije uspešno upotrebio lasersko naoružanje za obaranje letećeg drona u maju 2020. godine.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ušla je u rat u martu 2015. godine, ali i u pat poziciju koja traje već godinama, a Jemen je suočen sa najgorom humanitarnom katastrofom na svetu i pogibijom oko 110.000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar