U trendu

Američke vlasti odobrile upotrebu Novavaks vakcina

VAŠINGTON – Eksperti američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) danas su jednoglasno odlučili da preporuče upotrebu vakcine protiv kovida-19 američke farmaceutske kompanije Novavaks Inc za osobe starije od 18 godina.

Vakcinu je odobrio Savetodavni komitet za praksu imunizacije (ACIP) u okviru CDC, ali direktorka CDC Rošel Valenski mora svojim potpisom da potvrdi preporuke ACIP pre nego što vakcina bude dostupna pacijentima u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Rojters.

Vlada SAD je obezbedila 3,2 miliona doza vakcine Novavaks, a kompanija je u današnjem saopštenju potvrdila da je američka Agencija za hranu i lekove odobrila prvu seriju vakcina, izrazivši očekivanje da će u narednim danima isporučiti doze koje će distribuirati američka administracija.

Ovu vakcinu je prošle nedelje odobrila američka Agencija za hranu i lekove za primarnu vakcinaciju u dve doze, čime je Novavaks postala četvrta vakcina protiv kovida-19 koja je odobrena za imunizaciju punoletnih osoba u SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.