U trendu

Američki diplomata pokušava da doprinese smirivanju sukoba na Bliskom istoku

 Američki zvaničnik zadužen za Izrael i palestinske teritorije Hadi Amr sastaće se danas s izraelskim liderima, a potom otići na okupiranu Zapadnu obalu da razgovara sa palestinskim zvaničnicima kako bi doprineo smirivanju sukoba izraelske vojske i Hamasa.

Visoki zvaničnik SAD želi da ohrabri obe strane da postignu „trajno zatišje“, rekla je zamenica portparola Stejt departmenta Džalina Porter, preneo je Frans pres.

Vašington je kritikovan da ne ulaže dovoljno napora da se okonča nasilje koje je počelo u ponedeljak uveče, pošto je blokirao sastanak Saveta bezbednosti UN planiran za petak.

Izrael je u medjuvremenu odbacio predlog Egipta za jednogodišnje primirje, a lideri islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada Gazom su ga prihvatili, rekao je u petak jedan egipatski zvaničnik koji je zahtevao da mu se ime ne pominje.

Uprkos intenziviranju diplomatskih napora da se okončaju sukobi Izraela i palestinskih ekstremista u Gazi izraelske vazduhoplovne snage su u noći izmedju petka i subote napale nekoliko ciljeva u tom području na obali Sredozemnog mora i rakete su ipaljivane na Izrael.

Izraelski mediji izveštavaju da je izvedeno na desetine udara iz vazduha protekle noći.

Medju žrtvama najnovijeg bombardovanja palestinske enklave je osmoro dece i dve žene iz iste porodice koji su bili u kući u Al Šati izbegličkom logoru u trenutku napada, rekla je palestinska hitna pomoć.

Portparol premijera Izraela Benjamina Netanjahua je opkrivio Hamas za smrt civila u Gazi.

Kako je saopšteno ta organizacija „težila je eskalaciji i započela je kada je napala Jerusalim“, te „namerno zakopala rampe za ispaljivanje raketa i zalihe oružja u centar stambenih područja i to je ratni zločin“.

„Ona napada naše gradjane da ih ubije koliko god više može i to je još jedan ratni zločin“, dodaje se u saopštenju Netanjahuovog portparola za arapski jezik.

U Gazi je za pet dana sukoba poginulo 126 judi, uključujući 31 dete i 20 žena, a u Izraelu devetoro, medju njima dvoje dece, jedan vojnik i pet žena.

foto:prt.scr/youtube

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar