U trendu

Američki general: Sporazum iz Dohe bio poguban

VAŠINGTON – Načelnik Centralne komande američke vojske, general Frenk Mekenzi, tvrdi da je uzrok pada vlade Avganistana sporazum administracije tadašnjeg predsednika Donalnda Trampa sa talibanima iz 2020. godine, koji predviđa potpuno povlačenje američkih snaga iz te zemlje.

Mekenzi je pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma američkog Kongresa naveo da je pad avganistanske vlade počeo nakon što je broj američkih vojnika, odlukom aktuelnog predsednika Džoa Bajedena iz aprila ove godina o potupunom povlačenju do septembra, pao ispod 2.500, prenosi AP.

General Mekenzi je ocenio da je sporazum iz Dohe imao „zaista poguban efekat“ na avganistansku vladu i vojsku.

Sa tom ocenom saglasio se ministar odbrane Lojd Ostin, rekavši da je sporazum pomogao talibanima da „ojačaju“, navodi BBC.

Osim određivanja datuma povlačenja, sporazum iz Dohe predviđa obavezu talibana da preduzmu korake na sprečavanju grupa poput Al-Kaide da ugroze bezbednost SAD i njihovih saveznika.

Nakon što je izabran za predsednika SAD, Džo Bajden je nastavio sprovođenje plana o povlačenju, ali je za krajnji rok umesto maja određen 31. avgust.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.