U trendu

Američki magazin predstavio kako bi izgledao rat između NATO-a i Rusije

Magazin „Nešenel interest“ je modelirao početak rata između Rusije i NATO-a u Evropi i predložilo Alijansi načine kako da se „neutralizuje“ Moskva.

Autor teksta Majkl Pek se poziva na istraživanje američkog Centra za strateške i budžetske ocene, po kojem u slučaju hipotetičnog konflikta Rusija može da zauzme deo Estonije, Letonije i Litvanije, pre nego što se umešaju njihovi saveznici.

„Posledice poraza čak i u ograničenom ratu sa Rusijom na evropskom kontinentu mogu biti fatalne za jedinstvo Alijanse“, citira dokument Pek.

Eksperti smatraju da nesposobnost da se zaštite saveznici značajno slabe poverenje članica Alijanse prema Vašingtonu, što će dovesti do geopolitičkih izmena u Evropi.

Kako se navodi, osnovna prednost Moskve će biti geografski položaj i položaj ruskih vojnih baza.

Za sprečavanje takvog scenarija analitičari su predložili „zaštitnu šemu, po kojoj će Poljska postati ključ za odbranu istočne Evrope. Autori dokumenta su pozvali NATO da rasporedi na teritoriji zemlje američke divizije, piše magazin.

Eksperti smatraju da bi naoružana poljska vojska za vreme rata mogla da zatvori deo teritorije, da pomogne da se ojača NATO i da bavi se obaveštajnim poslovima.

Pritom, autori dokumenta su naglasili da je poljska sovjetska tehnika zastarela, dok modernizacija vojske po zapadnim standardima zahteva značajna finansijska ulaganja.

„Ako za obuzdavanje Rusije bude malo jedna američka brigada, da li će biti dovoljna jedna divizija“, pita se autor.

Podsetimo, NATO planira da u naredne dve godine u Poljskoj izgradi skladište za američku vojnu tehniku.

(Sputnjik)

2 komentara
  1. AA ( americki alah)

    Ako za obuzdavanje Rusije bude malo jedna američka brigada, da li će biti dovoljna jedna divizija“, pita se autor. Koliko vas je bilo u Vijetnamu?

  2. Anonimni

    Brigada je oko 7.000 vojnika +/- koji imaju busnu kozu i krv im je crvena , a divizija ima 18.000 ljudi +/- koji takodje imaju busnu kozu i crvenu krv i da ne zaboravim veliku platu. A tehnika koja je skupo placena ne znaci da je upotrebljivija od zastarele tehnike koja nema kompjutere i turbo motore i nema plastike koliko hocete , a placena je po normalnim cenama. A sto se tice onoga da du pe gace zvace e to je u odnosu na rat bez objave rata Jugoslaviji u odnosu na napad na rusiju 100 puta gore.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike