U trendu

Američki nosač aviona u Južnoj Koreji, poruka Pjongjangu

SEUL – Američki nosač aviona stigao je danas u Južnu Koreju, prvi put posle otprilike četiri godine, sa namerom da se pridruži drugim vojnim brodovima u demonstraciji sile koja treba da pošalje poruku Severnoj Koreji, prenosi Rojters.

UŠ Ronald Regan i brodovi iz prateće udarne grupe pristali su u pomorskoj bazi u južnom lučkom gradu Busanu, navodi britanska agencija.

Dolazak nosača aviona u Južnu Koreju, prvi put od 2018. godine, predstavlja najznačajnije raspoređivanje trupa SAD do sada, i deo je novog pokušaja da se sa više američkih „strateških sredstava“ u toj oblasti odvrati Severna Koreja, navodi britanska agencija.

Komandant udarne grupe kontra-admiral Majkl Doneli rekao je novinarima na brodu da je ova poseta bila dugo planirana i da je osmišljena da izgradi odnose sa južnokorejskim saveznicima i podstakne interoperabilnost između mornarica.

„Ostavljamo poruke diplomatama“, rekao je Doneli, na pitanje da li je to signal Severnoj Koreji, ali je dodao da su zajedničke vežbe osmišljene kako bi se obezbedilo da saveznici mogu da odgovore na pretnje bilo gde i u bilo kom trenutku.

Južnokorejski predsednik Jun Suk-jol zalaže se za više zajedničkih vežbi i drugih demonstracija vojne moći kao upozorenje Severnoj Koreji, koja je ove godine izvela rekordan broj raketnih testova, nakon što su propali pregovori da ova zemlja odustane od nuklearnog oružja i razvoja raketa.

Posmatrači tvrde da se Pjongjang takođe sprema da nastavi nuklearna testiranja po prvi put od 2017, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar