U trendu

Američki zvaničnici kažu da Rusija možda stoji iza curenja vojnih dokumenata SAD

VAŠINGTON – Rusija ili proruski elementi verovatno stoje iza curenja nekoliko poverljivih američkih vojnih dokumenata postavljenih na društvenim mrežama, izjavila su danas tri američka zvaničnika.

Oni su za Rojters naveli da deluje da su dokumenti izmenjeni kako bi bio umanjen broj žrtava koje su pretrpele ruske snage, dodajući da su njihove procene bile neformalne i odvojene od istrage samog curenja.

U jednom dokumentu objavljenom na društvenim mrežama navodi se da je 16.000 do 17.500 pripadnika ruskih snaga ubijeno od 24. februara 2022. godine i početka rata u Ukrajini.

Sjedinjene Američke Države veruju da se stvarna cifra ubijenih i ranjenih Rusa kreće oko 200.000.

Kremlj i ruska ambasada u Vašingtonu nisu komentarisali pomenutu situaciju, dok ni iz Pentagona ništa nije rečeno u vezi sa autentičnošću dokumenata, koji kruže na sajtovima, uključujući Tviter i Telegram, a datirani su na 1. mart i nose oznake „Tajno“ i „Strogo poverljivo“.

Ističe se da bi curenje tako osetljivih dokumenata bilo veoma neobično i automatski bi pokrenulo istragu.

„Svesni smo izveštaja o objavama na društvenim mrežama i Ministarstvo odbrane to razmatra“, rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing.

Navodi se da dokumenti, koji su procureli, kako izgleda, nisu ponudili nikikav konkretan uvid u ratne planove Kijeva.

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak ocenio je danas da je curenje poverljivih informacija o detaljima tajnih planova SAD i NATO-a da pomognu Ukrajini izgleda kao ruska operacija dezinformisanja da bi podrivena planirana ukrajinska kontraofanziva.

Podoljak je za Rojters rekao da tajni podaci koji su objavljeni u „Njujork tajmsu“ u četvrtak sadrže, kako je naveo, „veoma veliku količinu fiktivnih informacija“.

„Ovo su samo standardni elementi operativnih igara ruske obaveštajne službe. I ništa više“, napisao je Podoljak u pisanoj izjavi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar