U trendu

Amerikanac u poslednjem trenutku izbegao smrtnu kaznu

Samo nekoliko sati pre egzekucije, smrtna kazna za četrdesetjednogodišnjeg Džulijusa Džonsa preinačena je u doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Džouns je imao 19 godina kada je uhapšen zbog ubistva biznismena, za koje tvrdi da nije kriv.

Nad Džulijusom Džonsom trebalo je da se u četvrtak izvrši egzekucija, ali je nekoliko sati pre toga guverner Oklahome Kevin Štit doneo odluku da mu smrtnu kaznu preinači u doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta, prenosi Ej-Bi-Si.

Kako je saopšteno iz kancelarije guvernera, takva odluka je donesena na osnovu razmatranja molbi i materijala koji su predstavile sve strane u ovom slučaju.

Prošle nedelje je sud odbacio Džonsovu poslednju žalbu, što je značilo da je odluka o tome da li će mu život biti pošteđen pala isključivo na guvernera.

Prethodno je Odbor za pomilovanje i uslovni otpust Oklahome preporučio Štitu da Džonsu ublaži kaznu.

Džulijus Džons je imao 19 godina kada je uhapšen zbog ubistva biznismena iz Oklahome Pola Hauela 1999. i osuđen na smrt 2002. Sada već 41-godišnjak veći deo svog života proveo je iza rešetaka, boreći se da spase svoj život i dokaže da nije počinio ubistvo za koje je osuđen.

Pre hapšenja bio je srednjoškolski šampion u košarci i stipendista Univerziteta u Oklahomi.

Njegov život menja se iz korena nakon što je Hauel (45) ubijen na prilazu porodičnoj kući, tokom krađe njegovog automobila u luksuznom predgrađu Edmondu.

Jedini očevidac ubistva bila je Hauelova sestra, koja nije mogla da identifikuje lik ubice, jer mu je lice bilo prekriveno. Ubicu je tada opisala kao mladog crnca koji je nosio crvenu bandanu, belu košulju i čarapu ili kapicu.

Dva dana nakon što je Hauel ubijen, policija je pronašla njegov automobil na parkingu jednog marketa. Prodavac tog automobila rekao je istražiteljima da su ga mladići Džulijus Džons i Kris Džordan zamolili da im pomogne da prodaju automobil.

Izjave prodavca automobila i Krisa Džordana ukazivale su na to da se u kući Džonsovih roditelja nalaze inkriminišući predmeti, što je i potvrđeno kada je tamo pronađen pištolj umotan u crvenu bandanu.

Sledećeg dana, Džons je uhapšen zbog teškog ubistva.

Džonsovi advokati tvrde da je dokaze koje je policija pronašla mogao da podmetne Džordan, koji je, kako kažu, ostao u Džonsovoj kući noć nakon ubistva. Džordan je te tvrdnje negirao na sudu, prenosi RTS.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar