U trendu

Aminata Ture prva crna žena u organima vlasti u Nemačkoj

BERLIN – Ćerka dvoje izbeglica iz Malija Aminata Ture postala je prva crna žena izabrana u neki organ vlasti u Nemačkoj.

Ona je danas imenovana u kabinet guvernera Danijela Gintera u najsevernijoj nemačkoj državi Šlezvig-Holštajn, na granici sa Danskom.

Ova 29-godišnja političarka iz ekološke stranke Zeleni biće zadužena za lokalno ministarstvo za socijalna pitanja u koalicionoj vladi koju predvodi Ginter, član Demohrišćanske stranke, prenosi AP.

Ture je postala poslanik 2017. godine, a dve godine kasnije izabrana je za zamenicu pokrajinskog predsednika i prva je crna osoba koja je bila na takvom položaju u bilo kojoj od 16 nemačkih saveznih država.

Govoreći na događaju u Berlinu 2019. godine sa bivšim predsednikom SAD Barakom Obamom Ture je ispričala da je odrasla u izbegličkom logoru i zapitala se da li će glasovi ljudi kao što je ona biti ikada zastupljeni u nemačkoj politici.

Inspirisana Obaminom uspešnom predsedničkom kampanjom, Ture je tada odlučila da se kandiduje za javnu funkciju.

Nemačka nikada nije imala crnog ministra u saveznoj vladi, a zastupljenost manjina u nacionalnom parlamentu sporo raste.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar