U trendu

Amnesti i HRW: Turska prisilno vraća izbeglice u Siriju

ISTANBUL – Turska prisilno šalje sirijske izbeglice u područje Sirije u blizini sa granicom gde ima za cilj da uspostavi „zonu bezbednosti“ iako se tamošnji sukob nije završio, navodi se u izveštaju Amnesti internešenala koji je objavljen danas.

I Hjuman rajts voč je objavio izvestaj u kojem tvrdi da su turske vlasti proizvoljno privele i deportovale desetine Sirijaca na sever Sirije u periodu od januara do septembra, preneo je Rojters.

U Turskoj se trenutno nalazi oko 3,6 miliona izbeglica koje su pobegle usled sirijskog građanskog rata.

Ankara se nada da će preseliti dva miliona izbeglica u „zonu bezbednosti“ na severoistoku Sirije.

Turska navodi da se više od 350.000 sirijskih izbeglica već dobrovoljno vratilo u svoju zemlju.

U svom izveštaju, Amnesti internešenal navodi da su se izbeglice sa kojima su razgovarali žalile da im je bilo prećeno ili da ih je fizički naterala turska policija da potpišu dokumenta u kojima izjavljuju da se dobrovoljno vraćaju u Siriju.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Londonu je navela da je u stvarnosti Turska stavila živote sirijskih izbeglica u opasnost terajući ih da se vrate u ratnu zonu.

Za sada nema reakcije Ankare na izveštaj Amnesti internešenala, ali je Ankara ranije negirala da je slala Sirijce nazad u zemlju protiv njihove volje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.