U trendu

Amnesti: Izraelski napadi na civile kao ratni zločini

LONDON – Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel ocenila je, povodom sukoba Izraela i Palestinaca, da se izraelski vazdušni udari na stambene objekte u Gazi mogu smatrati ratnim zločinima i pozvao Međunarodni krivični sud da pokrene istragu.

„Izraelske snage su pokazale šokantno nepoštovanje života palestinskih civila izvođenjem brojnih vazdušnih napada na stambene zgrade i u nekim slučajevima ubile su cele porodice, uključujući decu, uništile civilnu imovinu u napadima koji se mogu podvesti pod ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti“, naveo je Amnesti internešenel u saopštenju.

Kako dodaje, namerni napadi na civile i civilnu imovinu i infrastrukturu su ratni zločini, kao i nesrazmerni napadi.

„Pojavljuje se stravičan obrazac u izraelskim vazdušnim napadima na rezidencijalne objekte i porodične kuće u Gazi, u nekim slučajevima čitave porodice ostale su ispod ruševina kada se srušila zgrada u kojoj su živeli“, navodi Amnesti internešenel.

Ova organizacija navodi da može da dokumentuje četiri smrtonosna napada Izraela na stambene objekte bez prethodnog upozorenja i poziva Međunarodni krivični sud da istraži te napade.

U Gazi je, prema podacima AI, dosad poginulo najmanje 198 Palestinaca uključujući 58 dece, a povređeno je više od 1.220 ljudi. Sa druge strane, u palestinskim napadima u Izraelu je poginilo 10 osoba među kojima dvoje dece, a najmanje 27 je povređeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar