U trendu

Amnesti: Presuda Kavali i drugima porazavajuci udarac pravdi

ISTANBUL – Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenal je danas saopštila da je turska presuda biznismenu i aktivisti za zaštitu ljudskih prava Osmanu Kavali i drugim optuženima poražavajući udarac pravdi i ljudskim pravima.

Direktor Amnesti internešenala za Evropu Nils Muižnieks rekao je da sudska presuda prkosi logici i da vlasti više puta nisu pružile bilo kakav dokaz koji potkrepljuje neosnovane optužbe, preneo je Rojters.

„Ova nepravedna presuda pokazuje da je suđenje za Gezi bilo samo pokušaj da se ućutkaju nezavisni glasovi“, istakao je on.

Turski sud osudio je ranije danas biznismena i aktivistu za zaštitu ljudskih prava Osmana Kavalu na doživotni zatvor proglasivši ga krivim za pokušaj svrgavanja vlade finansiranjem protesta širom zemlje 2013. godine.

Kavala (64) je bio u zatvoru četiri ipo godine bez presude i negira optužbe protiv sebe i još 15 drugih optuženih zbog protesta u Geziju, koji su počeli kao male demonstracije u parku u Istanbulu i prerasli u antivladine nemire širom zemlje, u kojoj je ubijeno osam demonstranata.

Sud je osudio još nekoliko optuženih na 18 godina zatvora zbog pomaganja u pokušaju svrgavanja vlade.

Sud je, takođe, saopštio da je odlučio da Kavalu oslobodi optužbi za špijunažu zbog nedostatka dokaza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar