U trendu

Amnesti: Talibani stoje iza mučcenja i ubistava Hazara

LONDON – Organizacija Amnesti internešenel saopštila je danas da su talibani odgovorni za mučenje i ubistva nekoliko članova etničke manjine Hazara u Avganistanu.

Grupe za ljudska prava poručile su da su njihovi istražioci u Avganistanu razgovarali sa očevicima u provinciji Gazni, koji su se prisetili kako su talibani ubili devet muškaraca u selu Mundaraht između 4. i 6. jula, preneo je AP.

Oni su dodali da su šestorica muškaraca ubijena iz vatrenog oružja, a trojica su mučena do smrti.

Šefica Amnesti internešenela Anjes Kalamar rekla je da je brutalnost prilikom ubistava „podsetnik na prošlost talibana i užasavajući pokazatelj šta može talibansko upravljanje državom da donese“.

Grupe za ljudska prava su upozorile da se možda dešava još mnogo ubistava, ali nisu prijavljena, jer su talibani isekli telefonske kabolve u mnogim oblastima koja su osvojili, kako bi sprečili da se objave fotografije sa tih mesta.

Grupa „Reporteri bez granica“ izrazila je zabrinutost posle vesti da su talibanski borci ubili člana porodice avganistanskog novinara koji radi za nemački Dojče vele.

„Nažalost, ovo potvrđuje naše strahove. Brutalna akcija talibana pokazuje da su životi nezavisnih medijskih radnika u Avganistanu u ozbiljnoj opasnosti“, rekla je Katja Gloger, članica nemačke sekcije „Reportera bez granica“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.