U trendu

Amnesti: Talibani ubili avganistanske Hazare nakon predaje

KABUL – Talibani su ubili 13 etničkih Hazara, od kojih su većina avganistanski vojnici koji su se nakon što su poraženi predali pobunjenicima, saopštio je danas Amnesti internešenel.

Prema istrazi međunarodne nevladine organizacije, ubistva su se dogodila 30. avgusta u selu Kahor u centralnoj provinciji Dajkundi, a jedanaest žrtava bili su pripadnici avganistanskih snaga nacionalne bezbednosti, a dva su bili civili, među njima i 17-godišnja devojka, prenosi Rojters.

Generalna sekretarka Amnesti internešenela Agnes Kalamard saopštila je da su „ova hladnokrvna pogubljenja Hazara dodatni dokaz da talibani čine iste užasne zloupotrebe po kojima su bili poznati tokom svoje prethodne vladavine Avganistanom.

Prijavljena ubistva dogodila su se dve nedelje nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom u munjevitoj ofanzivi , koja je kulminirala njihovim preuzimanjem Kabula 15.avgusta.

U to vreme, talibanski lideri pokušavali su da uvere Avganistance da su se promenili u odnosu na svoju prethodnu surovu vladavinu zemljom krajem devedesetih, a Hazari čine oko 9 odsto od 36 miliona Avganistanaca i često su meta surovih napada jer su šiitski muslimani u zemlji sa većinskim sunitskim stanovništvom.

Talibani su preuzeli kontrolu nad provincijom Dajkundi 14. avgusta, prema izveštaju Amnestija, a procenjuje se da su se 34 bivša vojnika povukla u okrug Kidir ,gde su se složili da se predaju talibanima.

Veruje se da je 30. avgusta 300 talibanskih boraca stigli konvoj pripadnika snaga bezbednosti, od kojih su neki bili sa članovima porodice, prema izveštaju Amnestija.

Dok su snage bezbednosti pokušale da napuste to područje sa svojim porodicama, talibanski borci su ih sustigli i otvorili vatru ,ubivši tada 17-godišnju devojčicu po imenu Masuma, a jedan od vojnika je uzvratio vatru, ubivši talibanskog borca i ranivši drugog.

Talibani su nastavili da pucaju dok su porodice bežale, i ubili dva vojnika, a nakon što se devet snaga bezbednosti predalo, talibani su ih odveli u obližnji rečni sliv i ubili ih, navodi Amnesti uz napomenu da je proverio fotografije i video dokaze snimljene nakon ubistava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.