U trendu

Ana Pisonero: Ocekujemo kredibilne izbore u Srbiji

BRISEL – Portaprola Evropske komisije, Ana Pisonero, poručila je danas da se od izbora u Srbiji očekuje da budu inkluzivni i kredibilni i da se održe u skladu sa nacionalnim zakonskim okvirom Srbije i međunarodnim standardima.

Pisonero je tako odgovorila na pitanje albaskih medija koji su tražili stav Evropske komisije tvrdeći da u izbornoj kampanji u Srbiji učestvuju osuđeni odnosno optuženi za ratne zločine pred Trinubalom u Hagu.

”EU ima jasne principe o potrebi za pomirenjem i pristupom ratnim dešavanjim. Izborni proces je u toku, naglašavamo potrebu za inkluzivnim i kredibilnim izborima koji se održavaju u skladu sa postojećim zakonskim okvirom Srbije i međunarodnim standardima. Nećemo komentaristi sve dok Posmatračka misja OEBS ne da svoje preliminarne ocene nakon izbora”, odgovorila je Pisonero.

Na ponovljeno isto pitanje albanskog novinara, glavni portparol Evropske komisije, Erik Mamer, je poručio da je Evropska komisija tu da odgovori, a da se odgovor ”ne mora uvek svideti” onome ko postavlja pitanje.

Ana Pisonero je podsetila i na stav Evropske komisije da u Evropi nema mesta za poricanje genocida ili glorifikaciju ratnih zločinaca i ponovila poziv svim političkim liderima sa Zapadnog Balkana da sopstvenim primerom pokažu priznavanje onoga što se dogodilo, poštovanje žrtvama i promomovišu pomirenje u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar