U trendu

Analiza: U 40 odsto zemalja mogući nemiri

VAŠINGTON – Skoro 40 odsto zemalja na svetu suočiće se u 2020. godini sa protestima i nemirima, pokazalo je najnovije istraživanje britanske konsultantske kuće Verisk Maplecroft.

Po najnovijem Indexu, od 195 svetskih zemalja, u 47 je u 2019. godini bilo nereda, a predviđa se da će broj zemalja u kojima se neredi dešavaju poveća na 75, prenosi američki portal CNBC.

Prema analizi konsultantske kuće, Hongkong i Čile su označeni kao dve žarišne tačke koje su doživele najveći porast nemira od početka 2019., kao i da ne očekuje da će tokom naredne dve godine doći do mira.

Ostale oblasti u kojima bi moglo da dođe do građanskih protesta su Nigerija, Liban i Boliviju, ali i Etiopija, Indija, Pakistan i Zimbabve.

Indeks predviđa da će 75 od 125 zemalja koje su pregledane osetiti pogoršanje stabilnosti, odnosno da će skoro 40 odsto od svih 195 nacija u svetu biti svedoci poremećaja i protesta u određenoj meri.

Zemlje identifikovane u ovom zabrinjavajućem krugu uključuju veoma uticajne nacije – Rusiju, Kinu, Saudijsku Arabiju, Tursku, Tajlana i Brazil.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.