U trendu

Angela Merkel u utorak u Berlinu razgovara sa Svetlanom Tihanovskom

Nemačka kancelarka Angela Merkel primiće u utorak u Berlinu liderku beloruske opozicije Svetlanu Tihanovsku koja je dobila podršku više evropskih lidera u cilju rešavanja političke krize nakon spornih predsedničkih izbora.

Kancelarka će primiti Tihanovsku, a razgovaraće se o posledicama spornih predsedničkih izbora u Belorusiji, rekla je portparolka nemačke vlade Ulrike Demer.

Tihanovska (38) je krajem septembra razgovarala sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom tokom njegove posete Litvaniji.

Nemačka kancelarka je nedavno rekla da se „divi hrabrosti“ žena koje protestuju zbog spornog reizbora Aleksandra Lukašenka za predsednika. Reizbor Lukašenka ne priznaju EU, Kanada niti SAD, ali ga podržava Moskva.

Lideri EU su danas na samitu u Briselu dali „zeleno svetlo“ za uvodjenje sankcija grupi od 40-ak beloruskih zvaničnika, optuženih za represiju nad opozicijom i za falsifikovanje rezultata predsedničkih izbora.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko nije obuhvaćen tim evropskim merama.

Nemačka kancelarka je još ranije pozvala Lukašenka na „dijalog sa narodom“ kako bi se rešila politička kriza, i to na dijalog „bez mešanja Istoka ili Zapada“, dok je francuski predsednik zatražio medjunarodno posredovanje radi organizovanja novih predsedničkih izbora, pod kontrolom medjunarodne zajednice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.