U trendu

Ankara povlači ambasadore iz SAD i Izraela

Vlada Turske Ankara povukla je danas svoje ambasadore iz Vašingtona i Tel Aviva „na konsultacije“ i proglasila trodnevnu žalost zbog više od 50 Palestinaca koji su poginuli na granici između Izraela i Gaze.

Ankara je osudila „masakr“ Palestinaca koji su izvele izraelske snage bezbednosti i navela da „regionalni i globalni mir i stabilnost neće postojati sve dok se ne postigne trajno pravično rešenje palestinskog pitanja“, prenosi Sputnjik.

„Oštro osuđujemo odluku američke administracije da preseli svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, čime krši međunarodno pravo i sve relevantne rezolucije UN. Ponavljamo da je ova akcija pravno ništavna i nevažeća“, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će Turskae oštro reagovati na današnja dešavanja u Pojasu Gaze.

„Opozvali smo naše ambasadore iz Vašingtona i Tel Aviva na konsultacije. Sazivamo vanredni samit Organizacije za islamsku saradnju i nadam se da ćemo se u petak sastati u Enikapiju (u Istanbulu). Takođe predlažemo i sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN. Razgovaraćemo sa mnogim liderima. Od sutra objavl?ujemo trodnevnu nacionalnu žalost“, rekao je Erdogan za televiziju NTV tokom posete Velikoj Britaniji.

Kako se navodi, Erdogan je Izrael nazvao terorističkom državom, a njegove akcije protiv Palestinaca – genocidom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.