U trendu

Ankara protestuje što je tim misije EU pretresao turski brod na putu ka Libiji

Turska je danas pozvala na razgovor najviše diplomatske predstavnike EU, Nemačke i Italije da bi im izrazila protest nakon što je nemački brod, deo misije EU koja obezbedjuje poštovanje embarga na oružje Libiji, presreo i pretresao turski brod u Sredozemnom moru.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da je osoblje sa nemačkog ratnog broda „Hamburg“ juče helikopterom prebačeno na turski brod „Rozalin-A“, koji je plovio ka Libiji, i više sati vršilo pretres, iako nije imalo dozvolu ni kapetana ni turske vlade za ukrcavanje.

Kapetan i posada su prisilno pretreseni i zadržani u jednom delu broda dok je nemački tim „na silu“ pretraživao plovilo, navelo je tursko ministarstvo.

Nemačko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Turska naredila obustavljanje pretrage i primorala nemačko osoblje da napusti brod pre nego što su završili posao.

Tokom pretrage nemački tim nije pronašao teret koji je u suprotnosti s embargom na oružje, rekao je novinarima portparol ministarstva odbrane Nemačke Kristijan Tils.

Tils je kazao da je nemački tim tražio dozvolu za ukrcavanje na turski brod i da je došao na brod helikopterom pošto nije dobio odgovor. Dodao je da je posada turskog broda bila „kooperativna“.

Nemački zvaničnik je naveo da je naredjenje da se tim ukrca na turski brod stiglo iz sedišta misije EU u Rimu.

Tursko ministarstvo je navelo da je osoblje nemačkog ratnog broda sprovelo pretragu iako je kapetan rekao šta turski brod nosi, i da je pretres okončan posle „upornog protivljenja“ Ankare.

„Protestujemo zbog tog čina koji je bio neodobren i sproveden na silu“, naveo je portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj.

Turska je i ranije kritikovala pomorsku misiju EU sa sedištem u Rimu, čiji je cilj da spreči isporuku oružja u Libiju. Ankara optužuje misiju EU da u libijskom gradjanskom ratu podržava snage komandanta Haftara Halife koje kontrolišu istok zemlje protiv jedinica medjunarodno priznate vlade u Tripoliju. Turska podržava vladu u Tripoliju.

U znak protesta zbog incidenta na Sredozemnom moru, Turska je pozvala na razgovor ambasadora Italije, otpravnika poslova nemačke ambasade u Ankari i izaslanika EU u Turskoj.

Turski brod je posle pretresa nastavio put ka libijskom gradu Misrata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.