U trendu

Ankara: Sramna izjava Bajdena o genocidu nad Jermenima

ANKARA – Izjava predsednika SAD Džozefa Bajdena da je masakr nad Jermenima u Otomanskom carstvu genocid „jednostavno je sramna“ i Turska će u narednim memsecima odgovoriti na različite načine, izjavio je danas Ibahim Kalin, predstavnik predsednika Turske.

Nakon višedecenijskog balansiranja Bele kuće u komentarima o masovnom ubijanju Jermena tokom 1915. godine, predsednik Bajden je dao sinoć izjavu u kojoj je stradanje Jermena nazvao genocidom, prenosi Rojters.

Kalin nije precizirao da li će Turska zabraniti pristup američkim snagama vazuhoplovnoj bazi Indžirlik na jugu Turske, koja je korišćena za pružanje podrške iz vazduha u oružanim akcijama koje su međunarodne snage preduzimale protiv Islamske države u Siriji i u Iraku, ili su u pitanju neke druge uzvratne mere.

Turski zvaničnici su brzo osudili jučerašnju izjavu predsednika Bajdena, a Kalin je najavio da će se predsednik Turske oglasiti sutra o ovom slučaju, odmah posle sednice vlade.

Turska priznaje da su brojni Jermeni koji su živeli u Otomanskom carstvu ubijeni u sukobima sa carskim snagama u Prvom svetskom ratu, ali negira da su ubijanja sistematski sprovođena i da predstavljaju genocid.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske pozvalo je sinoć američkog ambasadora u toj zemlji zbog izjave predsednika Bajdena i prenelo mu „oštru reakciju“ zvanične Ankare.

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova Turske kaže se da je zamenik ministra spoljnih poslova Turske Sedat Onal rekao ambasadoru Dejvidu Saterfildu da Bajdenova izjava nije pravno zasnovana i da je Ankara „odbacuje, smatra je neprihvatljivom i najoštrije osuđuje“, uz ocenu da je izjavom napravljena „rana u odnosima koja će teško zaceliti“, preneo je ranije Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.