U trendu

Anketa CGNT: Korisnici na internetu smatraju da su SAD podbacile u Avganistanu

Tačno 84,6 korisnika interneta smatra da je američka vlada zakazala u Avganistanu, rezulati su ankete istraživačkog centra CGTN, prenela je danas prenela Kineska medijska grupa (CMG).

Centar CGTN-a je 20. avgusta obavestio korisnike interneta širom sveta da je pokrenuo onlajn glasanje sa temom „Američke trupe su se povukle iz Avganistana i talibani su zauzeli Kabul“.

Taj centar je korisnike o glasanju obavestio na društvenim mrežama kao što su Tviter, Fejsbuk, Vejbo i Večat koristeći kineski, engleski, španski, francuski, arapski i ruski jezik.

Do sada je objavljeno više od 140.000 komentara onlajn glasanja, navela je CMG.

Jedan internet korisnik na engleskom jeziku ostavio je poruku – „Da bi zadovoljile svoju vrednost, SAD su uništile Irak, Libiju, Siriju i Avganistan. Sve je to proizvod neuspešne američke politike. Neka životi nevinih počivaju u miru“.

Više od 80 odsto korisnika interneta koji govore španski na jednoj platformi je navelo da su SAD izgubile rat u Avganistanu.

Neki internet korisnici, na španskom su kazali da su SAD najveća pretnja svetskom miru i istakli da su „svi ratovi SAD-a takvi. Oni napadaju zemlju, pljačkaju je, a zatim je napuštaju, ostavljajući saveznike da se sami snalaze“.

Prema istraživanju UN-a, od 2009. do 2019. godine broj civilnih žrtava u Avganistanu premašio je 100.000.

Neki korisnici interneta na arapskom ostavili su poruku – „SAD se ne bore protiv terorizma, već stvaraju terorizam i uništavaju druge zemlje u ime zaštite ljudskih prava“.

U svojim komentarima, mnogi internet korisnici optužili su američku vojsku za strahote ratova pokrenute širom sveta, verujući da se samo žele mešati u unutrašnje poslove drugih zemalja pod maskom „demokratije“ i „ljudskih prava“ i potkopavaju mir i stabilnost drugih zemalja i regiona.

Neki internet korisnici španskog jezika naveli su: „Najnestabilniji faktor na svetu su definitivno SAD. Oni će samo širiti rat i patnju po celom svetu. Avganistan je primer“.

Internet korisnik francuskog jezika napisao je – „Budući da su SAD carstvo, svakom carstvu su potrebni ogromni resursi za rad, pa na bilo koji način mora prikupiti resurse od drugih slabijih nacija, a najlakši način je rat“, dodala je CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.