U trendu

Anketa: Kandidatkinja francuske desnice mogla bi da pobedi na predsedničkim izborima

Valeri Pekres, kandidatkinja desničarske stranke Republikanci (Les Republicains) na predsedničkim izborima u Francuskoj zakazanim na proleće, dobila bi 20 odsto glasova u prvom krugu, i pobedila bi sadašnjeg predsednika, centristu Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) u drugom krugu, rezultati su najnovije ankete koju danas prenose tamošnji mediji.

Anketa je sprovedena pošto je Valeri Pekres pobedila na nedavno održanim stranačkim izborima i posle dva mintinga, ekstremnog desničara Erika Zemura (Eric Zemmour) i lidera radikalne levice Žan-Lika Melanšona (Jean-Luc Melenchon).

Makron, koji se još zvanično nije kandidovao, osvojio bi u prvom krugu 23 odsto glasova, ali bi u drugom krugu bio poražen, jer bi dobio 48 odsto glasova, a Valeri Pekres 52 odsto.

U prvom krugu bi liderka ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje (Le Rassemblement National) Marin Le Pen (Marine) dobila 15 odsto glasova, a Zemur 14 odsto.

Predstavnici levice bi osvojili isposd 10 odsto, navodi se u anketi.

Francuska onlajn BMFTV i list Ekspres (L’Express) upozorili su da ankete javnog mnjenja pred neke izbore ne predstavljaju prognozu ishoda glasanja. One samo ukazaju na trenutni odnos političkih snaga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar