U trendu

Anketa: Makron i dalje favorit, predizborna kampanja bleda, bez neizvesnosti

 Francuski predsednik, centrista Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i dalje je favorit na predsedničkim izborima, ali kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine) smanjuje razliku, preneli su danas francuski mediji rezultate nove ankete.

Makron bi u prvom krugu izbora zakazanog za 10. april mogao da osvoji 28 odsto glasova, a Le Penova 21 odsto.

Čini se sve izvesnijim da će se ponoviti situacija kao na prethodnim predsedničkim izborima 2017. godine, kada su Makron i Marin Le Pen ušli u drugi krug izbora.

Kandidat radikalne levice Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melechon) bio bi treći po anketi sa 15,5 odsto glasova, ispred kandidata ekstremne desnice Erika Zemura sa 10,5 odsto glasova. Iza Zemura je kandidatkinja tradicionalne desnice Valeri Pekres (Valerie Pecresse) sa 9,5 odsto glasova.

Anketa je sprovedena onlajn od 28. do 30. marta nad više od 1.500 ispitanika.

Analitičari navode da je predizborna kampanja bleda, bez prave neizvesnosti i da se odvija uz odredjenu nezainteresovanost gradjana što bi moglo da dovede do slabijeg odziva birača, prenela je agencija Frans pres.

Oni ocenjuju da su u Francuskoj, iscrpljenoj posle dve godine pandemije korona virusa i zabrinutoj zbog sukoba u Ukrajini, najvažniji izbori ovog puta u drugom planu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.