U trendu

Anketa: NATO bi trebalo da brani CG u slučaju napada

PODGORICA – Prema istraživanju NATO iz 2019. i 2020. više od polovine anketiranog crnogorskog stanovništva (51 odsto) smatra da bi ostale NATO članice trebalo da brane tu državu ako bi bila napadnuta, dok 21 odsto stanovništva, ujedno i najviše od svih zemalja NATO, smatra da Crnoj Gori nije potrebna pomoć saveznika.

Rezultati ovih istraživanja objavljeni su u godišnjim izveštajima generalnog sekretara u kojima se nalazi podrška za ključne stavke, uključujući kolektivnu odbranu, transatlantsku vezu i samo članstvo u NATO, preneo je portal RTCG.

U generalnim zapažanjima izveštaja ističe se da je transatlantska veza i dalje, kako se navodi, izuzetno važna u rešavanju bezbednosnih izazova, o čemu govori 79 odsto podrške stavu koji smatra da je saradnja Severne Amerike i Evrope veoma važna stavka.

Ideja o kolektivnoj odbrani je dobila snažnu podršku širom saveza, pa tako 69 odsto smatra da bi jedna zemlja članica NATO-a trebala da brani drugu ukoliko bude napadnuta, dok se devet procenata ne slaže sa ovim.

Da bi NATO trebalo da brani njihovu zemlju ukoliko bude napadnuta smatra 76 odsto ispitanika.

A 58 odsto ispitanih smatra da članstvo u Alijansi smanjuje rizik od mogućeg stranog napada na njihovu zemlju.

Na potencijalnom referendumu 62 odsto saveznika glasalo bi da njihova zemlja ostane članica NATO-a, a samo 11 odsto je protiv članstva.

Kada je u pitanju smanjenje rizika od stranih napada, 45 odsto ispitanih u Crnoj Gori smatra da je članstvom u NATO-u taj rizik smanjen, dok se 29 odsto ne slaže sa tom konstatacijom, a visok je i broj neizjašnjenih po ovom pitanju – 29 odsto.

Internacionalnu saradnju unutar NATO-a, 52 odsto stanovništva u Crnoj Gori ocenilo je kao bitnu, a 43 odsto misli da je najvažnije štititi sopstvene interese.

Preostalih pet odsto ispitanika smatra da su važna oba koncepta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.