U trendu

Anketa: SDP prestigao HDZ posle četiri godine

ZAGREB – Nedelju dana posle predsedničkih izbora u Hrvatskoj na kojima je pobedio Zoran Milanović, prve ovogodišnje ankete pokazuje da, nakon pune četiri godine vođstva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), u januaru opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) ima veću podršku birača.

Da su se parlamentarni izbori održali odmah nakon predsedničkih, SDP bi zaokružilo najviše birača – 27,8 posto. To je gotovo tri procentna poena više nego u decembru, a više od 10 u poređenju s prošlogodišnjim januarom kada je SDP bio na tek 16 odsto, pokazuju rezultati prvog ovogodišnjeg CRO Demoskopa, istraživanja koje RTL televizija radi u saradnji s Promocijom plus.

HDZ je od decembra pao za pola procentnog poena a zbog rasta SDP-a, vladajuća stranka pala je na drugo mesto s 26,9 posto podrške.

Iako je prednost SDP-a na nivou statističke greške, ovo je prvi put da stranka koju vodi premijer Andrej Plenković nije relativni pobednik, prenosi Jutarnji list.

U decembru je na vrhu liste najpozitivnijih političara bio premijer Andrej Plenković, a u januaru ga je s vrha smenio Zoran Milanović.

Istraživanje je sprovedeno od 7. do 11. januara na uzorku od 1.300 građana Hrvatske.

Inače, ove godine u Hrvatskoj se održavaju parlamentarni izbori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar