Ankete: Netanijahu ostao bez većine u parlamentu

JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu nije uspeo da danas na parlamentarnim izborima obezbedi većinu u Knesetu, rezultati su prvih izlaznih anketa koje su objavile tri vodeće izraelske televizije.

Sve tri televizije su prikazale rezultate prema kojima glavni protivkandidat Netanjahua, Beni Ganc iz centrističke Plavo-bele partije ima neznatnu prednost u odnosu na partiju Likud Netanijahua, javlja AP.

Kako navodi američka agencija, nijedna od te dve partije, međutim, nema većinu u 120-članom parlamentu bez podrške Partije Izrael Beitenu, bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana.

AP navodi da se Netanijahu nadao da će obezbedi većinu sa svojim saveznicima u parlamentu, kako bi izdejstvovao da kao premijer u petom mandatu ima imunitet na očekivano podizanje jedne optužnice zbog korupcije.

Rojters, takođe, ocenjuje da bi Avigdor Liberman, bivši Netanijahuov saveznik koje se pretvorio u njegovog suparnika, mogao da ima presudnu reč, s obizrom da bez njegove Izrael Beitenu neće biti moguće formirati vladajuću koaliciju.

Konačni rezultati izbora očekuje se sutra posle podne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.