AP: Iran počeo izgradnju u nuklearnom postrojenju Fordo

TEHERAN – Iran je počeo izgradnju na lokaciji kod podzemnog nuklernog postrojanja Fordo, pokazuju satelitski snimci u koje je američka agencija AP imala uvod.

AP ističe da se izgradnja sprovodi u jeku tenzija sa SAD oko atomskog programa Irana.

Iran nije javno priznao da se bilo šta novo gradi u postrojenju Fordu, koje je, kako se dodaje, otkrio Zapad 2009. godine pre nego što su svetske sile 2015. godine postigle nuklearni sporazum sa Teheranom.

Kako se navodi, izgradnja na lokaciji Fordo počela je krajem septembra.

Satelitski snimci koje je AP dobio od firme „Maksar Tehnolodžis“ pokazuju da se nešto gradi u severozapadnom uglu lokacije, blizu svetog šiitskog grada Koma, udaljenom oko 90 kilometara jugozapadno od Teherana.

Na satelitskoj fotografiji od 11. decembra vidi se nešto što izgleda kao iskopan temelj za zgradu sa više desetina stubova.

Takvi stubovi mogu se koristiti u izgradnji kao podrška zgradama u zonama gde su česti zemljotresi.

Iako svrha ove zgrade nije poznata, bilo kakvi radovi u postrojenju Fordo će verovatno izazvati nove zabrinutosti u poslednjim danima administracije američkog predsednika Donalda Trampa pre inauguracije izabranog predsednika Džozefa Bajdena.

Iran već počeo s izgradnjom u nuklearnom postrojenju Natanac, nakon misteriozne eksplozije u julu ove godine, koju je Teheran opisao kao diverzantski napad.

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Ni Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), čiji inspektori se nalaze u Iranu u okviru nuklearnog sporazuma, takođe nije odgovorila za sada na zahtev za komentar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.