U trendu

AP: Počela gradnja u tajnom satelitskom postrojenju Izraela

TEHERAN – Satelitske fotografije koje je analizirao AP pokazuju da je u tajnom izraelskom nuklearnom postrojenju počela gradnja posle nekoliko decenija, prenosi ta agencija.

Navodi se da je u toku iskopavanje na površini koja je veličine fudbalskog terena, samo nekoliko metara od starog Nuklearnog istraživačkog centra blizu grada Dimone, koji je nazvan po bivšem predsedniku Izraela Šimonu Peresu.

U postrojenju se nalaze decenijama stare podzemne laboratorije koje prerađuju istrošene šipke reaktora, ali nije jasno šta se sada gradi, a izraelska vlada nije odgovorila na pitanje AP o tim radovima.

Izrael ne priznaje, ali i ne poriče da poseduje atomsko oružje i jedna je od samo četiri zemlje koje se nikada nisu pridružile Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.

AP ukazuje da početak gradnje dolazi u trenutku kada Izrael oštro kritikuje iranski nuklearni program.

Izrael je uz pomoć Francuske tajno počeo da gradi nuklearno postrojenje krajem pedesetih godina u pustinji blizu Dimone, grada udaljenog oko 90 kilometara južno od Jerusalima i godinama je od SAD, sada svog glavog saveznika, skrivao svrhu izgrdnje, tvrdeći čak da je reč o fabrici tekstila.

Zbog plutonijuma iz Dimone veruje se da je Izrael jedna od devet zemalja u svetu koje poseduju nuklearno oružje, a analitičari procenuju da ima dovoljno materijala da napravi najmanje 80 bombi.

Satelitske fotografije koje je u ponedeljak snimio Planet Labs Inc., na zahtev AP, pokazuju da su jugozapadno od reaktora radnici iskopali rupu dugu 150 metara široku 60 metara, a pored nje rov od 330 metara, navodi agencija.

Druge forografije sugerišu da je kopanje u blizini reaktora počelo još 2019. godine i da je od tada polako napredovalo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.