U trendu

APEK: Osuđujemo rat u Ukrajini ali ima i drugačijih stavova

BANGKOK – Ministri organizacije za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju (APEK) danas su, u zajedničkoj izjavi na dvodnevnom samitu u taljlandskoj prestonci Bangkoku, saopštili da neke članice osuđuju rat u Ukrajini, ali da postoje i drugačija mišljenja.

Oni su se takođe obavezali da održavaju otvoren pristup lancima snabdevanja i tržištima.

„Bilo je i drugačijih stavova i različitih procena situacije i sankcija“, navodi se u saopštenju i dodaje da APEK nije forum za rešavanje bezbednosnih pitanja, prenosi Rojters.

Tajland, domaćin samita APEK-a, koji se održava u petak i subotu, pozvao je danas okupljene zvaničnike da se „izdignu iznad razlika“ i fokusiraju na rešavanje hitnih globalnih ekonomskih pitanja u oblastima kao što su trgovina i inflacija.

Današnje saopštenje sa sastanka 21 zemlje azijsko-pacifičkog regiona u Bangkoku ponovilo je izjavu sa samita Grupe 20 najrazvijenijih zemlja sveta nekoliko dana ranije na Baliju u Indoneziji, navodi britanska agencija.

Samitu u Bangkoku uz brojne zvaničnike prisustvuje i predsednik Kine Si Đinping, dok SAD predstavlja potpredsednica SAD Kamala Haris.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.