U trendu

Ardern: Brzo ćemo usvojiti antiteroristički zakon

OKLEND – Premijerka Novog Zelanda DŽasinda Ardern obećala je danas da će ovog meseca pooštriti antiteroristički zakon, nakon što je jedan terorista nožem ranio sedam osoba u supermarketu u petak u Oklendu.

Policija je ubila napadača (32), poreklom sa Šri Lanke, koji je bio u zatvoru tri godine pre nego što je pušten u julu, prenosi Rojters.

Ardern je ranije rekla da je on bio inspirisan takozvanom Islamskom državom i da je bio pod stalnim nadzorom, ali da nije bilo zakonskog osnova da ga drže u zatvoru i dalje.

„Najavljujem, čim se poslanici vrate u parlament, završićemo taj posao, to znači, radićemo na usvajanju antiterorističkog zakona što pre možemo, a to će se desiti najkasnije ovog meseca“, kazala je Ardern.

Zakon o antiterorizmu kažnjava planiranje i pripremanje terorističkog napada, čime se ne ostavlja prostor kritičarima koji su govorili da postoji rupa u zakonu kojom se omogućava zaverenicima da ostanu na slobodi.

„Ovo je bio vrlo motivisan pojedinac koji je iskoristio posetu supermarketu kao pokriće za napad. Ovo je izuzetno težak splet okolnosti“, rekla je.

Ardern je rekla da je napadač skrenuo na sebe pažnju policije 2016. godine, jer je podržavaio nasilnu ideologiju inspirisanu Islamskom državom.

Policija je pratila teroristu kada je ušao u supermarket „Kauntdaun“ u tržnom centru u Oklendu.

Policajci su rekli da su mislili da je otišao u kupovinu, ali je umesto toga zgrabio nož sa rafa i počeo da bode ljude.

Snage reda su dodale da su ga ubile minut nakon što je započeo napad.

Ardern je otkrila da je muškarac stigao na Novi Zeland 2011. godine uz pomoć studentske vize i tada nije bilo poznato da je pobornik ekstremizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.