U trendu

Argentinka se izlečila od HIV-a, što je drugi slučaj na svetu

TEL AVIV – Žena iz grada Esperanca sa severoistoka Argentine izlečila se od HIV-a, čime je postala drugi dokumentovani slučaj koji je uspeo da iskoreni smrtonosni virus iz svog tela, objavljeno je u medicinskom časopisu JAMA internal medicine.

Ona se od HIV-a izlečila isključivo zahvaljujući svom imunološkom sistemu, bez uzimanja lekova, terapije matičnim ćelijama ili drugih eksperimentalnih tretmana, prenosi Džerusalem post.

Istraživači u Argentini i Masačusetsu prikupljali su uzorke krvi pacijenta od 2017. do 2020. godine, pažljivo skenirajući DNK više od milijardu ćelija u potrazi za ćelijama virusa HIV-a, a studiju je vodio dr Ksu Ju sa Ragon instituta Opšte bolnice u Masačusetsu.

„Ovo nam daje nadu da je ljudski imuni sistem dovoljno jak da kontroliše HIV i da eliminiše sav funkcionalan virus. Vreme će pokazati, ali verujemo da je dostigla sterilizujući lek“, rekao je Ju.

Kako se navodi, istraživači i dalje nisu sigurni kako je telo pacijenta bilo u stanju da se oslobodi HIV virusa.

„Mislimo da je to kombinacija različitih imunoloških mehanizama – verovatno su uključene citotoksične T ćelije, a možda su doprineli i urođeni imuni mehanizmi“, rekao je Ju.

Jedini poznati slučaj pacijenta koji se sam izlečio je 67-godišnja žena iz Kalifornije.

Njih dve su takozvani „elitni kontrolori“ virusa HIV-a, kako se nazivaju sve osobe čiji imuni sistem je u stanju da potisne virus na nizak nivo bez lekova.

Do sada su poznata i dva pacijenta koja su se izlečila od HIV-a koristeći tretmane matičnim ćelijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.