U trendu

Asanž se zalio Vrhovnom sudu zbog moguceg izrucenja u SAD

LONDON – Australijski istraživački novinar Džulijan Asanž, tvorac Vikiliksa, podneo je danas žalbu Vrhovnom sudu Velike Britanije na odluku nižeg suda ovog meseca prema kojoj može biti izručen u SAD.

Američke vlasti optužuju Asanža (50), rođenog u Australiji, po 18 tačaka u vezi sa objavljivanjem ogromnih količina poverljivih američkih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša od strane Vikiliksa čime su, kako navode, bili ugroženi životi nekih ljudi koji su pomagali SAD u ratnim zonama, prenosi Rojters.

Asanž je od 10. decembra korak bliže izručenju Americi iz Velike Britanije, pošto je Viši sud u Londonu poništio prethodnu odluku nižeg suda iz januara, a nakon što je Vašington uložio žalbu.

Sudije Višeg suda utvrdile su da je odluka iz januara zasnovana na proceni da Asanžu prete veoma teški uslovi za odsluženje kazne u slučaju da bude izručen Americi, ali su saopštile da su zadovoljne garancijama koje su SAD ponudile kad je reč o slovima Asanžovoog pritvora u toj zemlji, uključujući i obećanje da ga neće držati u takozvanom ADX zatvoru maksimalnog obezbeđenja u Koloradu, kao i da će Asanž, ukoiliko bude osuđen, moći da bude prebačen na izdržavanje kazne u rodnu Australiju.

Prema engleskom zakonu, da bi žalbu razmatrao Vrhovni sud najpre sudije Višeg suda koje su naredile ekstradiciju Džulijana Asanža moraju da potvrde da je bar jedan od žalbenih pravnih osnova Vrhovnom sudu od opšteg javnog značaja, saopštila je u izjavi Asanžova verenica Stela Moris.

Ona je rekla da zahtev po žalbi trenutno razmatraju sudije Višeg suda, a da se odluka ne očekuje pre treće nedelje januara, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar