U trendu

Asocijacija: Nove mere oteraće turiste iz CG

PODGORICA – Asocijacija turističkih agencija Crne Gore ocenila je da nove epidemiološke mere kojima se ograničava ulazak u Crnu Goru, neće dati rezultate, već će samo otežati dolazak crnogorskim državljanima, a turiste oterati na druga tržišta.

Besmislenom smatraju odluku koja obavezuje crnogorske građane da po povratku iz inostranstva, ako je od vakcinacije prošlo duže od šest meseci, mora da rade test.

„Zahtevamo da građanima Crne Gore bude dozvoljen bezuslovan povratak u svoju zemlju bez obzira da li su vakcinisani, kada su vakcinisani i da li su uopšte, posebno ističući da su mere donete kada su crnogorski državljani uveliko na putovanjima“, naveli su iz Asocijacije.

Oni traže i da se svim turističkim grupama koje su otputovale na doček Nove godine u inostranstvo dozvoli povratak pod uslovima pod kojima su otputovali.

Napominju da u Hrvatskoj vakcina važi 365 dana, dok je za ulazak kopnenim putem u Mađarsku potrebno imati samo pasoš.

Kako kažu, mere koje ograničavaju slobodno kretanje ljudi su protivustavne i ugrožavaju elementarna ljudska prava.

Zahtevaju da se stranim državljanima maksimalno pojednostavi ulazak u Crnu Goru uz potvrdu o vakcinaciji ili negativnom antigenskom testu.

Kako dodaju, zbog buduće turističke sezone, većina tour-operatora distanciraće se od Crne Gore, a to će je potpuno izolovati i opet oterati turiste kod komšija, kakav je bio slučaj sa prošlom godinom.

„Predlažemo nadležnim institucijama da više povedu pažnju na poštovanju mera na teritoriji Crne Gore, a ne da na granicama brane Crnu Goru od crnogorskih državljana i od turista“, navodi se, između ostalog, u saopštenju, prenelis upodgorički mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.