U trendu

Aukcija otkrila „baštenske ukrase“ iz drevnog Egipta

LONDON – Par isklesanih statua koje se koriste kao baštenski ukras prodate su za više od 265.510 dolara nakon što je otkriveno da su relikvije drevnog Egipta stare više hiljada godina, saopštila je aukcijska kuća Mender. Aukcionari su ih nabavili iz istočne Engleske tako što su ih vlasnici pozvali jer su želeli da ih se otarase zbog selidbe, piše CNN.

Statue su kupljenje pre 15 godina na drugoj aukciji „za nekoliko stotina dolara“ i verovalo se da su replike egipatskih figura iz 18. veka, saopštio je aukcionar Džejms Mender.

On je rekao da je jednoj statui čak glava bila pričvršćena cementom.

„Nismo ih doveli u pitanje i stavili smo ih na aukciju po ceni od 410 do 680 dolara, a onda je aukcija jednostavno poludela“, rekao je Mender.

U saopštenju aukcionara se objašnjava da su to „prave drevne egipatske figure koje su nekako prošle kroz novu istoriju kao kopije iz 18. veka“.

On je objasnio da su Englezi u 18. veku putovali Evropom i kupovali razne predmete.

„Mi smo samo pretpostavili da se radi o predmetima Grand Tur iz 18. veka. Ispostavilo se da su stari hiljadama godina i da su pravi. Tako da je to zaista neverovatno“, rekao je on dodajući da je vest o konačnoj prodaji najviše iznenadila vlasnike.

Mender je rekao da se radi na praćenu porekla statua i da se još ne zna pravi datum nastanka.

„Pitam se gde su bile poslednjih 5.000 godina, to je zaista neverovatno“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.