U trendu

Australija: Apel Peculi da ublaži oštru retoriku prema Kini

KAMBERA – Državnom sekretaru u ministarstvu unutrašnjih poslova Australije, Majklu Peculi, neki domaći političaru uputili su apel da „ublaži ton“ svojih izjava o Kini.

On je prethodno poručio da u jeku porasta napetosti u svetu, liberalne demokratije moraju biti spremne za rat ako žele da sačuvaju mir i ocenio da se povećava mogućnost izbijanja ratnog sukoba.

Peculo nije obrazložio šta ga je navelo na ovakvu ocenu, ali kako ocenjeno u izveštaju agencije Rojters, ona je povezana sa pogoršanjem odnosa između Australije i Kine i porastom tenzija povodom Tajlanda.

Ministarka unutrašnjih poslova Australije Krin Endruz podržala je Peculu, ali njegov govor je izazvao oštrije reakcije člana vlade iz redova Laburista Bila Šortena i premijera Zapadne Australije Marka Mekgovana, koji su upozorili da je Peculin ton izazivački, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Ministar odbrane Australije Piter Đuton ranije je takođe ocenio da ne bi trebalo odbaciti mogućnost sukoba sa Kinom povodom pitanja Tajvana.

Očekuje se da bi Peculo mogao da slediti Đutona i postane državni sekretar u ministarstvu odbrane, čime bi se potvrdio trend da australijski jastrebovi koji su oštri prema Kini dobijaju najviše funkcije u sistemu odbrane iako vlada premijera Morisona tvrdi da pokušava da unapredi odnose sa Pekingom.

Predstavnik ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Vanbin ranije je izrazio nadu da je Australija „svesna osetljive prirode ovog problema “ i ocenio da bi vlada u Kanberi trebalo da izbegava da šalje „pogrešne signale o nezavisnosti Tajlanda“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.