U trendu

Australija: Kopali tunel za beksto iz imigracionog centra

BRISEL – U imigracionom pritvorskom centru u Zapadnoj Australiji, otkriven je nedovršeni tunel za bekstvo dugačak 20 metara.

Tunel koji je iskopan na tri metra pod zemljom, pronađen je u ponedeljak ujutro, a izgrađen je ispod smeštajnog bloka u kompleksu „Falkon“ u imigracionom pritvorskom centru „Jongah Hil“.

„Tunel je krenuo ispod poda sobe 6F, a zatim ispod dve unutrašnje ograde i stigao je na pet metara od spoljne ograde tokom prokopavanja koje je sigurno trajalo tokom nekoliko meseci“, potvrdili su za Gardijan advokati organizacije koje se bave pitanjem migranata.

Oni su naveli da nije poznato ko je i sa čim prokopao ovaj tunel.

Podaci australijskih pograničnih organa pokazuju da se u ovom kampu nalazi oko 315 muškaraca, oko 175 onih kojima je vlada ukinula vize i 140 tražilaca azila, a u centru nema žena ni dece.

Prosečno vreme provedeno u australijskom imigracionom pritvoru sada iznosi 627 dana, a „Jongah Hil“ se često koristi za zadržavanje ljudi na duži vremenski period.

Sedamdeset i tri osobe u imigracionom pritvoru držane su više od pet godina, a Gardijanu je poznato nekoliko njih koji su držani više od devet godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.