U trendu

Australija uvrstila američku ekstremno desničarsku grupu na listu terorističkih organizacija …

Australijske vlasti saopštile su danas da su na listu zabranjenih terorističih organizacija dodale ekstremističku američku desničarsku grupu Nacional-socijalistički poredak i da planiraju da uvrste palestinski Hamas jer raste zabrinutost zbog radikalizacije dece.

Nacional-socijalistički poredak, poznat kao Atomvafen divizija, pridružuje se islamističkim grupama Hajat Tahrir al-Šam i Huras al-Din na listi zabranjenih organizacija, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Karen Endruz (Andrews).

Hamasovo vojno krilo, Hamasove brigade Iz al-Din al-Kasam, se vodi kao teroristička organizacija od 2003. godine.

Sa Nacional-socijalističkim poretkom, koji se zalaže za globalni „rasni rat“ i propast demokratskih društava, broj zabranjenih grupa u Australiji porastao na 28.

Dve islamističke grupe, obe aktivne u sirijskom gradjanskom ratu, biće dodate na listu u aprilu.

„Stavovi Hamasa i nasilnih ekstremističkih grupa koji su danas navedeni su duboko uznemirujući i za takve stavove nema mesta u Australiji“, rekla je Karen Endruz.

Australijska bezbednosno-obaveštajna organizacija saopštila je prošle nedelje da su ograničenja uvedena zbog pandemije korona virusa doprinela povećanju radikalizacije na internetu poslednjih godina, jer izolovani ljudi provode više vremena na mreži.

Procenat novih istraga protiv terorizma u koje su uključeni maloletnici porastao je sa manje od tri odsto na 15 odsto za samo nekoliko godina, dodala je organizacija

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.