U trendu

Australijanke tužile Katar zbog nasilnog pregleda na aerodromu

LONDON – Grupa Australijanki koje su pretresane i pregledane na aerodromu u Dohi, podnele su tužbu protiv katarskih vlasti.

Naime, ženama je naređeno da se iskrcaju iz aviona da bi potom bilo provereno da li se neka od njih skoro porodila nakon što je jedna beba pronađena u kanti na aerodromu Hamad u oktobru 2020. godine, prenosi BBC.

One su svoje iskustvo opisale kao napad koji je odobrila država, a incident je izazvao veliki gnev javnosti.

Katar se kasnije izvinio, a jednom aerodromskom službeniku je izrečena uslovna zatvorska kazna.

Međutim, žene tvrde da je njihov slučaj otada pao u zaborav.

Naoružani čuvari su ih izveli iz aviona “Katar ervejza” pre nego što su ih odvezli u kola hitne pomoći na pisti gde su ih pregledale medicinske sestre.

Žene su rekle da nisu pristale na preglede i da im nije dato objašnjenje šta se događa.

Jedna od žena, koja nije želela da bude imenovana, rekla je za BBC da je bila „podvrgnuta najstrašnijem fizičkom pregledu“.

“Bila sam sigurna da će me ili ubiti neko od brojnih muškaraca koji su imali pištolj, ili da će moj muž u avionu biti ubijen“, rekla je ona sudeći prema izjavi njenog advokata.

Pregledi su trajali oko pet minuta pre nego što su vraćene na let.

Nekoliko žena prijavilo je incident policiji nakon sletanja u Australiju, što je izazvalo veliku pažnju javnosti i osudu nekoliko nacija.

Katarske vlasti su saopštile da istražuju “nasilne preglede” žena, dok je katarski premijer Kalid bin Kalifa bin Abdulaziz Al Tani tada na Tviteru napisao izvinjenje, navodeći da ono što se dogodilo ne odražava katarske zakone ili vrednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.