Austrija će produžiti granične kontrole sa Slovenijom i Mađarskom za šest meseci

LJUBLJANA – Austrija namerava da produži granične kontrole sa Slovenijom i Mađarskom za još šest meseci, izjavio je danas austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner, jer, prema njegovim rečima, kontrole na spoljnim šengenskim granicama ne funkcionišu.

„Obavestićemo Evropsku komisiju u narednim danima da ćemo morati da produžimo ovu kontrolu“, rekao je Karner u intervjuu radiju O1, koji radi u okviru televizije ORF i objasnio da produženje suspenzije šengenskih pravila neophodna za borbu protiv ilegalnih migracija.

Granične kontrole biće produžene od 11. maja, kada ističe sadašnja suspenzija slobodnog kretanja ljudi preko granice, prenela je RTV Slovenija.

Karner je objasnio da je u poslednjih godinu dana postojao veliki migracioni pritisak, pa je bilo neophodno nastaviti kontrolu na unutrašnjoj šengenskoj granici sa Mađarskom i Slovenijom.

U poslednje vreme se, međutim, smanjuje broj ilegalnih migracija, što je austrijski ministar unutrašnjih poslova opisao kao posledicu ove kontrole.

Prema njegovim rečima, to ostaje neophodno za bezbednost austrijskih građana dok ne funkcionišu kontrole na spoljnim šengenskim granicama.

Napomenuo je i da je pojačan migracioni pritisak na Italiju i da Slovenija doživljava „300 odsto porast“ ilegalnih migracija.

Zbog toga je imperativ da Austrija reaguje i pripremi se na vreme, naglasio je on.

„Zato što moramo i po svaku cenu ćemo izbegavati situacije sa kojima se suočavamo poslednjih godina“, dodao je on.

Stoga će, prema njegovim rečima, Austrija zadržati kontrolu i pojačati pritisak na „švercersku mafiju“.

Kako je u Briselu objasnila portparolka Evropske komisije Anit Hiper, prvo moraju da dobiju obaveštenje Austrije u vezi sa ponovnim produženjem kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, a zatim da procene razloge za to.

Međutim, stav Evropske komisije po ovom pitanju je vrlo jasan, dodala je ona, ponovivši da „granična kontrola mora ostati vanredna, vremenski ograničena i ekstremna mera“.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanšon, takođe, se nedavno izjasnila za ukidanje kontrola na unutrašnjim granicama Šengena.

Prema njenim rečima, Evropska komisija razgovara sa državama članicama koje vrše kontrolu i njihovim susedima, uključujući Sloveniju i Austriju, kako bi pronašli različite načine osiguravanja bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.