U trendu

Austrija čeka odobrenje EMA da kupi Sputnjik V

BEČ – Austrija će kupiti rusku vakcinu Sputnjik V samo ako je odobri Evropska agencija za lekove (EMA), saopšteno je danas iz kabineta kancelara Sebastijana Kurca.

Ranije je Kurc, 31. marta, suočavajući se s nezadovoljstvom javnosti zbog spore vakcinacije, rekao da će Austrija najverovatnije naručiti milion doza Sputnjika V u roku od nedelju dana, ali ta narudžbina još nije zvanično objavljena, podseća Rojters.

Ukoliko se to dogodi, Austrija bi bila prva zapadnoevropska zemlja koja je kupila Sputnjik V.

Mađarska i Slovačka, koje su takođe članice Evropske unije, već su nabavile Sputnjik.

Kurc je potom, 19. aprila, pojasnio da će Austrija sačekati odobrenje EMA, pre nego što počne da je daje svojim građanima.

„Što se tiče pregovora, to je kompletirano, tako da ne vidimo taj deo kao veliki izazov, već je odlučujući faktor EMA, odnosno njena dozvola za upotrebu Sputnjika V“, izjavio je Kurc tokom konferencije za novinare sa njegovim slovačkim kolegom Eduardom Hegerom.

Kurcov portparol je dodao da je „odobrenje EMA ključno za kupovinu i ugovor će se bazirati na odluci agencije za lekove“.

Odluka EMA se očekuje u maju ili junu.

Brazilsko regulatorno telo je u ponedeljak odbilo Sputnjik V jer su zdravstveni radnici naznačili da postoje „određeni rizici“ i „ozbiljni“ nedostaci, citirajući nedostatak podataka kojima se garantuje sigurnost, kvalitet i efikasnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar